FAQ

FAQ

1. Mikä on Etelä-Afrikan hintataso Suomeen verrattuna?

(Tämä on päivitetty 11/2015 tasolle.)Vaikka hinnat ovat viime vuosina nousseet, niin euroihmisille maa on nyt erittäin edullinen. Randin kurssi euroon oli pitkään tasolla 1 euro = 10 randia. Viimeisen vuoden aikana maan valuutan arvo on devalvoitunut lähes 40 prosenttia ja nyt eurolla saa yli 14 randia. Tarkkaa syytä tähän ei voi antaa mutta nähtävästi kansainvälisten sijoittajien luottamus maan talouteen ja sen tulevaisuuteen on aika heikko. Suomessa 6,20 maksavan savukeaskin saa täällä alle kahdella eurolla, bensa on reilusti alle yhden euron litra.

2. Kannattaako valuutta vaihtaa Suomessa ja pitääkö mukana olla paljon käteistä?

Kaikki kansainväliset luottokortit käyvät kaupoissa, golfkentillä, ravintoloissa ja hotelleissa jne. Käteistä saat lisäksi automaateista, pankeista ja rahanvaihtopisteistä. Suurta määrää käteistä emme suosittele mukana kannettavaksi. Pääsääntöisesti euron kurssi on paikan päällä parempi kuin kotimaassa.

3. Pitääkö Etelä-Afrikan matkaa varten syödä malarialääkkeitä?

Kyllä tai ei – riippuen missä osassa maata matkustat. Kapin alueella, Garden Routilla ja sisämaassa kuten Pretoriassa, Johannesburgissa tai Sun Cityssä ei esiinny malariaa. Mutta jos matkustat vaikkapa Krugerin luonnonpuistoon tai alavalle ja kostealle itärannikolle, malarian estolääkitystä suositellaan. Malarialääkkeet ovat reseptilääkkeitä, ja suosittelemmekin, että keskustelet lääkityksen tarpeesta oman lääkärisi kanssa ennen matkaa. Tärkeintä on hakeutua viipymättä hoitoon, jos epäilet saaneesi malariatartunnan.

4. Onko Etelä-Afrikassa turvallista liikkua?

Rikollisuus on ongelma erityisesti isoissa kaupungeissa, kuten muuallakin maailmassa. Pimeän aikaan ei pidä missään nimessä liikkua kävellen syrjäisillä kujilla. Kapkaupunki poikkeaa Etelä-Afrikan muista suurkaupungeista turvalliseen suuntaan. Autolla ajaessa on syytä pitää ovet lukittuina. Taskuvarkaita ei pidä houkutella näkyvillä koruilla tai pullottavilla lompakoilla. Maassa on syytä olla huolellinen ja tarkkaavainen - niin kuin kaikissa lomapaikoissa. Suomen ulkoministeriön sivuilta www.formin.fi  löytyy ajantasainen arvio maan turvallisuustilanteesta.

5. Voiko Kapkaupungissa juoda kraanavettä?

Vesijohtovesi on Etelä-Afrikan kaupungeissa täysin juomakelpoista, mikä saattaa olla monelle yllätys. Mutta jos erityisesti pidät pullovesistä, niitä löytyy kaikista ruokakaupoista joka lähtöön, kuplilla ja ilman, maustettuna ja ilman..

6. Puhutaanko Etelä-Afrikassa ranskaa?

Maassa on kaikkiaan yksitoista virallista kieltä. Englannin kieli on yksi niistä ja tavallaan yhdistävä tekijä. Toki aksentit eri puolilla maata saattavat alussa tuntua vierailta. Mutta englannilla pärjää joka paikassa, jos puhut vain suomea ja ranskaa, tarvitset tulkin.

7. Kuuluuko suomalainen kännykkä Etelä-Afrikassa?

Suomalaisten operaattoreiden liittymät toimivat siellä. Soittaminen kotimaahan on tosin varsin kallista. Suositeltava tapa hoitaa puhelinliikennettä vaikkapa keskenänne maassa on hankkia prepaid-kortti. Niitä saa mm. marketeista.

8. Voiko viiniä tilata Suomeen?

Kun vierailet viinitilalla, kysy. Useilla tiloilla on varasto Euroopassa ja sieltä toimitukset tulevat parissa viikossa. Kaikki tilat kyllä toimittavat viinit suoraan kotiisi mutta Warthogin laskelmien mukaan, kun kaikki verot ja maksut otetaan huomioon, kovin pienissä erissä viiniä ei kannata Etelä-Afrikasta Suomeen tuoda. Alko on viime vuosina laajentanut eteläafrikkalaisten viinien laadukasta valikoimaansa.

9. Mitä eroa on Warthog-matkalla ja matkatoimistojen valmismatkoilla?

Warthog-matka räätälöidään aina asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Myös matkan ajankohta ja kesto ovat asiakkaan itse määriteltävissä. Warthog-matkalle voit siis lähteä milloin haluat, kenen kanssa haluat, viipyä niin kauan kuin haluat ja matkan aikana voit tehdä mitä haluat. Pienenä, vikkelänä, yrittäjävetoisena ja vain yhteen alueeseen keskittyvänä toimistona pystymme myös palvelemaan joustavammin kuin suuret matkatoimistot.

10. Onko Warthog-matka kalliimpi kuin matkatoimistojen valmismatkat?

Erilaisten matkakokonaisuuksien vertaaminen ei ole aivan yksinkertaista. Valmismatkojen hintoihin on yleensä paketoitu lennot, majoitukset sekä kiertomatkoilla siirtymiset kohteesta toiseen. Warthog-matkan kokonaishinta riippuu pitkälti lentolippujen hinnasta, ja ne puolestaan vaihtelevat paljonkin matkan ajankohdasta riippuen. Valmismatkapaketeista saattaa löytyä erittäin edullisia vaihtoehtoja, joiden kanssa emme pysty kilpailemaan. Vertailulaskelmiemme mukaan Warthogin matkojen kokonaishinnat asettuvat suurin piirtein samalle tasolle valmismatkatoimistojen hintojen kanssa. Warthogin tavoitteena on tarjota samalla rahalla enemmän kuin muut.

11. Aktiiviloma ei kiinnosta. Voinko varata pelkän majoituksen tai matkan ja majoituksen?

Kaikki variaatiot ovat mahdollisia. Palvelemme mielellämme myös niitä, jotka haluavat vain "viettää lomaa" ja löhöillä. Tietysti mieluummin teemme matkakokonaisuuden. Se on meidän ydinosaamista ei niinkään varaustoimistona toimiminen

12. Eläimet on jo nähty. Järjestättekö pelkkiä golfmatkoja?

Kyllä. Golfareille suosittelemme kahta aluetta; Ensinnäkin Kapkaupungin ympäristöä, jossa voi pelata huippukentillä eurooppalaiseen hintatasoon verrattuna varsin edullisesti. Toiseksi ns. Garden Routelta löytyvät ehkä maan parhaat ja tunnetuimmat kentät kuten Pinnacle Point, Simola, Pezula ja Fancourt.

13. Warthog Tours? Oletteko junttimiesten matkatoimisto?

Ei. Emme ensinnäkään ole perinteinen valmismatkatoimisto vaan yksilöllisten matkojen suunnittelija. "Nomen est Omen" sanotaan mutta totuus on toisenlainen; meidän asiakkaistamme varmasti yli puolet on naisia ja hyvin monet matkat ovat sisällöltään kaikkea muuta kuin änkyrämiesten matkoja; paljon hengen- ja ruumiin kulttuuria, paljon tietoa, hyvän olon elementtejä, hienostuneita illallisia, timanttiostoksia..... Naisille olemmekin kiitollisia; heiltä olemme saaneet paljon rakentavaa palautetta. Me emme siis pahkasikaile!

14. Miksi te suosittelette caddien käyttöä golfkentillä?

Monestakin syystä suosittelemme. Ensinnäkin täällä caddiet pelaavat yleensä itse single-tasolla eli ovat pelimiehiä parhaasta päästä ja pystyvät siksi auttamaan sinua paljon  ehkä sinulle uudella kentällä niin lyöntilinjoissa, mailanvalinnoissa kuin greenien lukemisessa. Toiseksi varsinkin kesäaikana kuuma ilmasto vie aikalailla voimavaroja jos itse kannat tai vedät bägiä. Caddie tekee sen puolestasi. Kolmanneksi se nopeuttaa pelejä, paraskin peluri aina toisinaan lyö pallon pusikkoon ja caddie löytää sen paljon sinua nopeammin. Ja neljänneksi caddien palkkaaminen on tapa antaa jotain takaisin tähän yhteisöön. He eivät saa klubeilta palkkaa vaan elävät pelaajilta saamillaan palkkioilla. Palkkio on tällä hetkellä 25 ZAR puolimatkassa ja 135 ZAR pelin päätyttyä. Hyvälle voi antaa lisäksi extraa.

15. Pitääkö Etelä-Afrikkaan ottaa omat vessapaperit mukaan?

Ei tarvitse ottaa.