Vettä näkyvissä 2018

Vettä näkyvissä 2018

Kapin alueella on takana kolme vähäsateista talvea. Talvihan on kesäkuusta syyskuulle. Vesipula saavutti ennen kaikkea viime vuoden lopulla kriittisen vaiheen. Loppuvuodesta 2017 ennustettiin että alueen talousvesi todellakin loppuu alkuvuodesta 2018. Valmistauduttiin Day Zero elämään.

Kapin alueen -  samoin kuin koko maan – vesihuolto perustuu patoaltaisiin. Suunnattoman isossa maassa ei ole oikeastaan kuin yksi ainoa luonnonjärvi. Perustuslain mukaan veden tuotannosta vastaa valtio ja jakelusta kunnat. No tämä asetelma sinällään on jo ongelmallinen. Tämän kuivuuden aikana paljastuui myös se, että maassa on yli 4.000 patoallasta mutta niistä vain n. 300 on valtion rakentamia, loput ovat maanviljelijöiden rakentamia ja omistamia.

Kapin alueella asuu n. 5 miljoonaa ihmistä. Tilanne paljasti myös sen, että kaupunki ei ollut oikeastaan mitenkään varautunut siihen, että makea vesi loppuu kokonaan. Tuskin on muuten moni muukaan suurkaupunki maailmassa. Kuivuudella on ollut moninaisia seurauksia; viinituotanto on ollut kolmena satokautena yli 20 % normaalia pienempi, tosin laatu on ollut poikkeuksellisen hyvä.  Maissin ja vehnän tuotantoon vaikutus on ollut vieläkin isompi. Yksityistalouksien vedenkulutus on ollut rajoitettuna 50 litraan henkilöä kohti, kastelujärjestelmien käyttö on ollut kielletty, samoin autojen pesu ja uima-altaiden täyttö.

Maan vesihuoltoa tämän kuivuuden seurauksena on nyt pohdittu ihan uudesta näkökulmasta. Ylipäätään on havahduttu siihen, että se on ollut liian riippuvainen sateista. Pohjavesiä maassa on paljon mutta ne ovat usein aika syvällä. Porakaivon tekijät vuolevat nyt kultaa. Meriveden puhdistuslaitoksia on suunnitteilla ja rakenteilla.

Nyt meneillään oleva talvi näyttää todella hyvältä. Kesäkuun 25. päivänä 2018 Kapin alueiden patoaltaiden täyttöaste oli 42,7 % kun se viime vuoden vastaavana päivänä oli vain 24,3 prosenttia. Ja senkin jälkeen on satanut rytinällä. Jo tämä täyttöaste tarkoittaa, että tulevana kesänä ei ole pelkoa veden loppumisesta ja todennäköisesti säännöstelyäkin helpotetaan tai siitä luovutaan kokonaan.

Kuivuuden aiheuttamasta shokista on varmaan jotain hyötyäkin. Ihmiset pakotettiin ajattelemaan miten ja mihin vettä käyttävät.  Warthogin omistajat, monien muiden tavoin, asensivat taloonsa sadeveden keruujärjestelmän,  joten kunnallisverkon vettä ei tarvitse käyttää oikeastaan muuhun kuin kotitalouskäyttöön.

Ja golffareille tiedoksi; ihan paria poikkeusta lukuun ottamatta kentillä on omat vesijärjestelmänsa ja kentät ovat pysyneet hyvässä kunnossa kuivuudesta huolimatta.

Mutta sateista huolimatta kannattaa miettiä vettä rajallisena luonnonvarana. Monethan ennustavat että vesi on aika pian suurempi kauppatavara maailmanmarkkinoilla kuin öljy.

Pauli Niemi-Jaskari