”Kannattako tuoda omat kahvit mukana?”

”Kannattako tuoda omat kahvit mukana?”

En mitenkään halua osoitella sormella tai muutenkaan aliarvioida ihmisten tietämystä Afrikasta maanosana tai Etelä-Afrikasta maana. Asuttuani nyt yli kahdeksan vuotta Etelä-Afrikassa ja tavattuani täällä satoja maanmiehiäni, niin voin sanoa, että enemmän on ilmassa mielikuvia kuin tietoa. Köyhyys, nälänhätä, kuivuus, sodat ja veriset vallankaappaukset ovat edelleen asioita, jotka mielikuvissa yhdistyvät Afrikkaan – maasta riippumatta. Onhan nämä edelleen osa joidenkin maiden todellisuutta mutta ei koko kuva.

Etelä-Afrikka maana on mantereella aivan omassa luokassaan monella tavalla. Jotkut kyynisimmät ovat myös sanoneet, että Etelä-Afrikka on mantereen viimeinen toive. Tällä varmaankin viitataan siihen, että täällä vallanvaihto mustalle enemmistölle tapahtui käytännössä demokraattisen prosessin ja suhteellisen vähäisen verenvuodatuksen kautta - toisin kuin monissa muissa Afrikan maissa. Ja onhan kehitys monissa muissa maissa ollut kaikkea muuta kuin demokraattinen. On hyvä muistaa että Nelson Mandela oli pitkään lähes ainoa afrikkalainen valtionpäämies, joka luopui vallasta vapaaehtoisesti.

Etelä-Afrikka on edelleen hyvin eriarvoinen yhteiskunta; monella menee taloudellisesti erittäin hyvin mutta hyvin iso osa väestöstä elää edelleen köyhyydessä.

Takaisin kahvipakettiin; harva yhdistää mielikuvissaan Afrikan ja gourmetin. Totuus on tarua ihmeellisempi. Ensimmäisiä valkoisia, jotka asettuivat pysyvästi Etelä-Afrikan mantereelle 1650-luvulla, olivat Ranskasta lähtöisin olevat Hugenotit. He aloittivat silloin myös viininviljelyn Kapmaassa. Vuosisatojen saatossa maahan on muuttanut väkeä maailman kaikista kolkista; erityisesti Euroopasta ja Aasiasta. Tämä vuosisatainen muuttoliike yhdistettynä paikallisiin perinteisiin ovat luoneet pohjan maan nykyiselle ruokakulttuurille. Ja se on hämmentävän monipuolinen ja tasokas.

Viini- ja ruokakulttuuri kaikkialla maailmassa liittyvät olennaisesti yhteen, niin myös Etelä-Afrikassa. Kapkaupunki on pitkään ollut hyvin kansainvälinen ja monikulttuurinen kaupunki. Osa sitä luonnetta on ravintoloiden ja kahviloiden suuri määrä ja korkea taso. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hyvin monet viinitilat ovat perustaneet omat ravintolat ja myös majoitustilat. Franschhoekin kaupunkia on pitkään kutsuttuja ”Gourmet Capital of South Africa” nimellä. Siellä on edelleen lukuisia maailmaluokan ravintoloita mutta sama kulttuuri on levinnyt koko viinialueelle.

Perinneruokia tai tyypillisiä Etelä-Afrikkalaisia ruokia listoilla on sangen vähän. Maailman keittiöt ovat hyvin edustettuja alueella. Paikallisuus antaa tavallaan lisämausteen kansainvälisiin keittiöihin – kuten myös paikalliset raaka-aineet. Erityisesti riistaa kuten kudua, hyppyantilooppia tai gnuta kannattaa kokeilla. Oma suosikkini on springbok carpaccio alkupalana.

Warthog Tours on tehnyt uhrautuvaa työtä kerätäkseen omakohtaisia kokemuksia ja tietoa ravintoloista ja testannut uupumatta uusia paikkoja.  Kertakaikkisen lyömätön kokemus oli ”The Boat House” Scarboroughin kaupungissa Hyväntoivonniemellä, paikka on periaatteessa ”In the Middle of Nowhere”!

Paikan omistaja Bruce Robertson on mainio veikko ja yksi Etelä-Afrikan ehdottomista huipuista alallaan. Hän on ollut usean Kapkaupungin huippuravintolan chefinä vuosien varrella. Sen ammatin hän on nyt jättänyt sivuun ja nykyisin tekee ruokaa kotonaan valikoiduille asiakkaille. Hän myös matkustaa henkilökuntansa kanssa täällä käyvien maailman raharikkaiden mukana heidän henkilökohtaisena kokkina.

Hän suhteensa ruokaan on hyvin intohimoinen. Katso tästä videoklipistä hänen oma esittelynsä menustaan:
http://www.youtube.com/watch?v=3A4CjjzBnXE

Jos haluat päästä syömään hänen kotiinsa ja vaikkapa yöpymään alakerran vierashuoneessa niin meidän kauttamme se onnistuu. Ruokailemaan mahtuu kerralla mukaan maksimissaan 12 henkilöä.

Warthog Tours tekee asiakkailleen suositukset sekä lounas- että illallispaikoiksi ja hoitaa varaukset. Hyvä paikka tutustua paikalliseen tarjontaan on sivusto www.eatout.co.za. Sitä akutta voit myös itse tehdä varaukset. Sesonkiaikana eli joulukuun puolivälistä tammikuun loppuun Kapin alueen parhaisiin ravintoloihin on pöytävaraukset syytä tehdä useita kuukausia etukäteen.