Nyt on halpaa!

Nyt on halpaa!

Arfrkan mantereelta löytyy maailman kymmenestä nopeiten kasvavista kansantalouksista peräti seitsemän. Tämä on hyvä uutinen ihan globaalissakin kontekstissa. Ehkä vihdoin olla sellaisella polulla että mannerta pitkään vaivannut köyhyys lähtee vähenemään todella isossa mittakaavassa. No tämä ei tietenkään tapahdu ihan käden käänteessä. Kansalaisten ostovoiman kasvu tietää myös kysynnän lisääntymistä talouden kaikilla tasoissa niin yksityisessä kulutuksessa kuin mittavissa investoinneissakin. Toivottavasti tämä huomataan myös Suomessa.

 
Etelä-Afrikka oli pitkään mantereen suurin talous ja todellinen mahtitekijä mantereella; "Economic Powerhouse". Vuonna 2014 maa menetti suurimman talouden asemansa Nigerialle mutta kehittyneisyydessä maa on edelleen omaa luokkaansa Afrikassa.
 
Tällä kehittyneisyydellä on myös kääntöpuolensa. Etelä-Afrikan talous on tiukasti riippuvainen maailman yleisestä taloustilanteesta. Kaiketi osittain siksi että vienti on niinkin suuressa roolissa ja vientituotteet - kuten erilaiset minaraalit ja raaka-aineet - ovat kovin sidoksissa vientimaiden taloudelliseen tilanteeseen. Etelä-Afrikan talous on vuodesta 1994 vuoteen 2009 kasvanut n. 5 % luokkaa vuodessa. Mutta sitten tapahtui käänne alaspäin ja tämänhetkinen kasvu on vain n. 1,5 % tasolla.
 
Maassa käyty keskustelu taloudesta muistuttaa monelta osin Suomen tilannetta. Julkisen talouden paisuminen, kilpailukyvyn heikkeneminen, työttömyys jne. Mutta lääkkeet ovat Etelä-Afrikassa on hieman erilaiset. En tiedä kuinka suunniteltua kehtys on ollut mutta valuutta on kellunut aika vapaasti ja myös fiskaalista devalvaatiota on ollut näykyvissä.
 
Edellä mainitusta seuraa tietenkin varmasti yksi asia; maan valuutan devalvoituminen. Etelä-Afrikan randi on tällä hetlellä (10/2015) poikkeuksellisen heikko. Euron kurssilaskusta dollariin nähden huolimatta eurolla saa nyt enemmän randeja kuin koskaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana eurolla on saanut keskimäärin n. 9 randia ja nyt sillä saa n.14 randia.
 
Tämä ei tietenkään ilahduta maan pienituloista enemmistöä mutta turisti tästä hyötyy kyllä reippaasti. Nyt Etelä-Afrikassa on todella edullista - tekisi mieli sanoa rumasti että halpaa..
 
Me Warthogissa toimimme kuten ennenkin eli asiakas saa valuuttaedun. Me laskemme matkoillemme sitovan hinnan Etelä-Afrikan randeissa (ZAR) ja euromääräinen laskutus tapahtuu aina laskutuspäivän kurssiin. Menettely on avoin ja mielestämme reilu puolin ja toisin. Kurssikehitystä kun kukaan talousviisaskaan ei voi absoluuttisen varmasti ennustaa.
 
Pauli Niemi-Jaskari